27 Şubat 2013 Çarşamba

2012-2013 2. Dönem AÖL Zümresi


ŞEHİT KEMAL ÖZALPER TEKNİK VE ENDÜSTRİ MESLEK LİSESİ
2012/2013 EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI
MESLEKİ AÇIK ÖĞRETİM MOTORLU ARAÇLAR TEKNOLOJİSİ ALANI

ZÜMRE ÖĞRETMENLER TOPLANTI TUTANAĞI

Zümre No
:
02
Tarih
:
18.02.2010
Toplantı Yeri
:
Motorlu Araçlar Teknolojisi Alanı Öğretmenler Odası
Saat
:
17.00

GÜNDEM MADDELERİ:

1.  Açılış ve yoklama.
2.              Zümre başkanının seçilmesi.
3.              Türk Milli Eğitiminin genel amaçları, okulun kuruluş amacı ve ilgili dersin programında belirtilen amaçların okunarak planlamanın bu doğrultuda yapılması.
4.              Meslek derslerinde Atatürkçülük ile ilgili konular üzerinde durularak işleyişin belirlenmesi.
5.              Konu ağırlığına göre zamanlama yapılması ve nitelendirilmiş yıllık günlük ders planının hazırlanması hususunun görüşülmesi.
6.              Bilim ve teknolojideki gelişmelerin öğretim programlarına yansıtılmasını sağlayıcı karaların alınması.
7.              Öğrenci başarısını ölçme değerlendirmede birlik beraberliği sağlayıcı esaslar üzerinde durulması. Uygulama birliği sağlayıcı kararlar alınması.
8.              Uygulamalı derslerin değerlendirilmesinde dikkate alınacak hususların tespit edilmesi, sınavların şekil, sayı ve süresi ile ürün değerlendirme kriterleri ile puanların belirlenmesi.
9.               Ders defterlerine işlenen konuların, yapılan deney, gözlem ve uygulamaların açık bir şekilde yazılması.
10.         Öğrenci devamsızlıklarını önlenmesi konularında uygulanabilir kararlar alınması.
11.   Atölyelerde disiplin, iş kazaları ve alınacak güvenlik önlemlerinin tespiti ve uygulaması
12.   Atölye çalışma saatlerinin, giriş-çıkış saatlerinin disiplinli bir şekilde uygulanabilmesi için uygulama esaslarının belirlenmesi.
13.         Atölyelerde doğal afetlere, yangına ve sabotajlara karşı korunma ve alınacak önlemler
14.   Atölyelerin ve çevresinin temizliği, makine ve avadanlıkların bakımı, korunması, araç- gereçlerin doğru kullanılması,   atölye demirbaşlarının kullanımı ile ilgili durumların görüşülmesi ve tasarruf bilincinin öğrencilere aktarılması
15.         Atölye nöbetçi öğretmenlerinin görevlerinin belirlenmesi
16.         Derslerde Türkçeyi güzel kullanma ve konuşma esaslarının belirlenmesi
17.   Dilek ve temenniler.

GÜNDEM MADDELERİNİN GÖRÜŞÜLMESİ VE ALINAN KARARLAR:

1.            Toplantı tüm zümre öğretmenlerinin katılımıyla başladı.
2.                                      Zümre başkanı oy çokluğuyla Abdullah Arabacı seçildi.
3.                  Türk Milli Eğitimi' nin genel amaçları okundu. Derslerin planlaması yapılırken Türk Milli eğitiminin genel amaçları, okulun kuruluş amacı ve ilgili derslerin programında belirtilen amaçların dikkate alınarak planlama yapılması kararlaştırıldı.
4.                  2488 sayılı Tebliğler dergisinde yer alan Atatürk İlke ve İnkılapları ile ilgili konular, hedef ve davranışlar milli bayram kutlamalarında, önemli gün ve haftalarda dersler içerisinde işlenecektir. Yapılacak etkinliklerde Atatürk’ ün akla, bilime, tekniğe, teknolojiye, sanata ve sanatçıya verdiği önemle ilgili konulara yer verilecek.
5.                  Abdullah ARABACI: Her modül kendi içinde değerlendirilecek. Konuların ağırlığına göre zaman ayarlaması yapılması ve ünitelendirilmiş yılık planlar modüller iyice incelenip atölyenin de imkânları göz önünde bulundurularak modüllerin ve konuların süre olarak belirlenmesi yapılacaktır.
6.                  Ahmet Turan Fırat: Derslerin teorik anlatımlarında teknoloji sınıflarındaki projeksiyonlardan yararlanılması öğrencilerin konuyu kavramasında etkin rol oynayacaktır.
7.                  Ali YÜCEL: Özellikle uygulamalı derslerde yeni teknolojilerin aktarılmasında işletmelerle işbirliği yapılarak imkânlar dâhilinde faydalanılmalıdır.
8.                  Ölçeme değerlendirme kriterlerini öğrenci bilecek. Abdullah ARABACI:  İlk yazılıları öğrencilere dağıtalım değerlendirmeyi öğrenciler yapsın. Öğrencilerin kişisel özellikleri ön plana çıkarılsın, Öğrenci not için değil de öğrenmek için okulda bulunduğunu kavrasın.
9.                  Uygulama derslerinde öğrenciyi ölçme ve değerlendirme kriterleri;

Zaman
10
Teknolojik Bilgi
20
Tertip Düzen, Temizlik
20
Ölçü Ve Sorumluluk
20
Uygulama Becerisi
30

olarak uygulanması kararlaştırılmıştır.

10.   Abdullah ARABACI: Ders defterlerine işlenen konuların açık bir şekilde yazılması, 10 Saatlik derse aynı konu başlıklarının yazılmaması ifadelerin anlaşılır. Ve okunaklı olması den den konulmaması ifade edilmiştir.
11.   Devamsız öğrencilerin derse devamının sağlanması, görerek öğrenmeye daha fazla önem verilmesi, el becerilerini geliştirmeye yönelik çalışmaların yapılması, devamsızlığın atölye notu verilirken göz önüne alınarak devamsızlık defteri tutulması, diğer zümre öğretmenleriyle mutlaka işbirliğine gidilmesi, ortak sınavların düzenlenmesi, uygulamalı eğitimin önemi göz önünde tutularak yapılacak çalışmaların tespit edilmesi, araç-gerecin mutlaka önceden hazırlanarak öğretime hazır hale getirilmesi karara bağlanmıştır. Gelmeyen ve geç gelen öğrencilerin uyarılması, ikametleri uzak olan öğrencilerin, kötü hava şartlarında su istimal edilmeksizin geç kalmalarına belirli ölçülerde (10 dakika)  izin verileceğine karar verildi.
12.   Murat GÜRCANLI: Okulların açıldığı ilk hafta iş güvenliği konusunu öğrencilere mutlaka anlatalım. Bütün cihazların kullanma talimatlarını ilgili yerlere yazılması.
13.   Mehmet Akat: Öğrencilerin teneffüs saatlerinde kontrol altına alınması. Nöbetçi öğretmen ders başlama saatinden 5 dakika önce gelip atölyeyi açacak. Atölyede giriş çıkış saatlerine uyulacak öğrenciler teneffüslerde mutlaka dışarı çıkarılacak ve tekrar zamanında dönüşleri sağlanacak. Bu kararlar atölye nöbetçi öğretmeni tarafından titizlikle uygulanacaktır.
14.   Doğal afetlere, yangına ve sabotajlara karşı korunma ve alınacak tedbirler ile ilgili şu kararlar alınmıştır:  
  • Öğretim yılı başında yanıcı ve patlayıcı maddelerin depolanmasında ikaz, yazı ve levhalar ile gerekli uyarıların sözlü olarak yapılması
  • Atölye de yangın ekibinin oluşturularak görev dağılım listesinin yazılarak bölüme asılmasına yangın söndürme araç ve gereçlerinin eksiksiz ve çalışır halde olmasının sağlanılması. 
  • Öğrencilerin çıkabilecek bir yangın karşısında panik yapmamalarının sağlanmasına
  • Nöbetçi öğretmen tarafından akşamları çıkışta kapı ve pencerelerin güvenlik kontrolünün yapılmasına
15.     Atölye temizliğinin aşağıdaki şekilde yapılması kararlaştırılmıştır.

a)      Atölye paydosunda öğretmen gözetiminde atölyelerde çalışan tüm Motorlar ve cihazlar kurallara uygun olarak kapatılacak, atölyelerde üzerinde işlem yapılan motorlar ve diğer donanım parçaları toplanarak eski haline getirilecek, Alet takım ve malzemeler düzgün bir şekilde yerlerine yerleştirilecek ve şalterler kapatılacaktır.
b)      Paydos zamanından biraz önce hatırlatma yapılarak karışıklığa meydan verilmeden toparlanma sağlanarak paydos zili çalınacaktır.
c)       Öğretim yılı başında atölyede eğitim gören öğrenci gruplarına göre temizlik çizelgesi hazırlanarak öğretmen ve öğrencilerin bilgilendirilmesi sağlanacak ve atölyelere asılacaktır.
d)      Atölye temizliği son 20 dakikada temizlik nöbetçisi olan öğrenciler tarafından, ders öğretmeninin gözetiminde yapılacaktır.
e)      Atölye ve kısımların özelliğine göre günlük temizlik dışında haftalık, aylık dönemlik temizlik yapılacaktır.
f)       Atölye zemininin temizliği atölyede bulunan makine ve teçhizatın özelliğine ve korunmasına uygun olarak yapılacaktır, kullanılan takım ve aletler özellikle muhafaza edilecek ve yerlerine konulacaktır.
g)      Temrinlik malzeme çıkışı bölüm şefinin bilgisinde öğretmen dahilinde olacak, kaydedilerek öğrenciye verilecek, artan malzeme depoya geri götürülecektir.
h)      Her öğretmen arkadaş fırsat buldukça öğrencilere hem kendi hem de okul eşyalarını doğru kullanma bilincini vermeye çalışacaktır.
i)        Bölüm eşyasını bilinçli olarak tahrip eden öğrenci tespit edildiğinde bu öğrenci/öğrenciler okul idaresine bildirilecek
j)        Atölye demirbaşlarının toplumun malı olduğu kavratılacak
k)      Atölye demirbaşlarından tüm öğrencilerin yararlanması sağlanacak
l)        Bölümümüz bahçesinin temizlik ve düzenlemesi bölüm öğrencileri tarafından atölye nöbetçi öğretmenin nezaretinde yaptırılmasına karar verildi.
16.     Atölye nöbetçi öğretmenlerinin görevleri şunlardır;
·         Ders saatinden 5 dakika önce bölümü açmak ve son dersten 10 dakika sonra bölümü kapatmak,
·         Lavabo ve atölyeleri kontrol etmek,
·         Teneffüslerin Zamanında yapılmasını,
·         Bölümde gerekli emniyet tedbirlerinin alınmasını sağlamak,
·         Atölye ve laboratuvarların temizliğinin zamanında ve tam yapılıp yapılmadığını kontrol etmek,
·         Bölümün yeterince ısınıp ısınmadığını kontrol etmek ve aksama varsa okul idaresine bildirmek,
·         Atölyedeki çalışma zamanı tamamlandığında kapıların,  pencerelerin,  elektrik panolarının durumunu kontrol etmek,
·         Atölye takım hanesini kontrol etmek.

Atölye nöbetçi öğretmenlerin nöbet günleri aşağıdaki gibidir.


PAZARTESİ
SALI
ÇARŞAMBA
PERŞEMBE
CUMA
CUMARTESİ
PAZAR
Gündüz





M. UĞUR
G. ŞAHİNGİL
H. AYDIN
V. KÖROĞLU
H. RÜZGAR
H. GÜZEL
M. AKMEŞE
S. ÖZDEMİR
Gece
A.TOHMA
H. DOĞRU
A. ARABACI
M. ER
A.YÜCEL
H. DOĞRU
M. GÜRCANLI
M. AKAT
M. ÖZTÜRK
İ. DURAN



17.   Hasan GÜZEL: Öğrencilerimize Türkçeyi güzel konuşmayı, kelimelerin doğru ve yerinde kullanmanın iş hayatında ve sosyal hayatta sağlayacağı faydaları anlatalım. Nitekim bu öğretim programına devam eden öğrencilerin birçoğu zaten okul dışında mesleklerini icra ediyorlar. Güzel konuşmanın mesleki açıdan yeterlilik kadar önemli olduğu vurgusunu vermeliyiz.

18.   Abdullah ARABACI: Zümrede alınan kararların sözde kalmayıp tamamının öğretmen arkadaşlar tarafından titizlikle uygulanması temennisiyle iyi bir eğitim-öğretim yılı geçirilmesi dilekleriyle kapatılmıştır.


ZÜMRE ÖĞRETMENLERİ

A. ARABACI
H. RÜZGAR
M. AKAT
H. GÜZEL
S. ÖZDEMİR
A. TOHMA
A. DİKENLİ
A. BOYACI
G. ŞAHİNGİL
H. AYDIN
A. YÜCEL
İ. DURAN
H. DOĞRU
M. ER
M.GÜRCANLI
M.UĞUR
M. AKMEŞE
M. ÖZTÜRK




UYGUNDUR

18/02/2013
Fevzi ALPAY
Okul Müdürü

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder